Přímo tragicky působí jméno svátku, který slavíme 15. září: Panny Marie Bolestné. Cožpak to je důvod k oslavám? Působí to přece spíše jako den plný zasmušilosti. Co se tedy za ním skrývá? 

Církev neslaví jenom svátky radosti

Církev však neslaví jenom svátky radosti. V rytmu církevního roku jde jak o utrpení a umírání, tak i o narození nebo vítězství nad smrtí. O křesťanských svátcích prožíváme pozitivní i negativní pocity, dramatické jako je život sám. Přímo tragicky však působí jméno svátku, který slavíme 15. září – Panny Marie Bolestné. Cožpak to je důvod k oslavám? Působí to přece spíše jako den plný zasmušilosti. Co se tedy za ním skrývá? 

Maria je velmi blízká všem matkám světa

Myslím, že v tento den je Panna Maria velmi blízká všem ženám tohoto světa. Toho dne si totiž připomínáme starosti a obavy, které prožívala Maria jakožto Ježíšova Matka. S jejími těžkostmi se může ztotožnit každá žena, která přivedla na svět dítě. Která matka nechápe obavy, jež měla Maria o svého novorozeného syna na útěku do Egypta? Která matka by neuměla pochopit Mariino zděšení, když na zpáteční cestě z Jeruzaléma náhle zjistila, že její syn zmizel? A která matka by se nedokázala vcítit do utrpení, které prožívala Maria, když svého Syna viděla umírat?

Dnešní matky jsou v našich končinách díky Bohu většinou smrti svého dítěte ušetřeny. Kdo však má děti, žije v neustálých obavách a dokáže se dobře vžít do toho, co cítilo Mariino mateřské srdce. Zakusí však také ještě něco jiného než jen stísňující starosti a srdcervoucí bolest, a to sílu této ženy. V Bibli o tom sice není nic napsáno, ale můžeme si snadno představit, jak si asi lidé šuškali a jak Marii pomlouvali, když se doma objevila s nemanželským dítětem. Ona se tím však nenechala odradit a svému Ježíši zůstala vždycky věrná. Dokonce snesla i pohled na kříž, na němž byl přibitý. Evangelista Jan píše, že stála blízko kříže a nezhroutila se. Bez neotřesitelné důvěry v Boha by nebylo možné prokázat tolik síly.

Svátek Panny Marie Bolestné je den, který nás přivádí do styku zejména s touto její sílou a s touto její důvěrou v Boha. A já si myslím, že to je dobrý důvod k oslavám.